"Aki három nappal előre képes látni, gazdag lesz háromezer évre." /japán közmondás/

Főoldal    A tőzsdei tanfolyamok összehasonlító fóruma
Pénzügyi trükkök: unit-linked

A befektetéssel kombinált (unit-linked) életbiztosítások rendkívül népszerűek. A biztosítottakat azonban érhetik kellemetlen meglepetések, leginkább akkor, ha idő előtt pénzhez szeretnének jutni. A biztosítással ugyanis sok költség jár, amelyek jellemzően nehezen áttekinthetőek.


Az elmúlt öt évben valamennyi pénzügyi termék közül a legsikeresebbnek a befektetésekkel kombinált életbiztosítás bizonyult. Az ügyfelek töretlenül veszik a terméket, hiszen jó a marketingüzenet, úgy kaphatunk életbiztosítási védettséget, hogy közben befizetéseink remekül dolgoznak az általunk kiválasztott megtakarítási piacon. A nagy sikerben az is közrejátszik, hogy az immár Magyarországon is mind elterjedtebb pénzügyi tanácsadók, közvetítők előszeretettel (és igen jó eredményességgel) nyomják le az ügyfelek torkán ezeket. Nem véletlenül, az ilyen biztosítást eladó ügynök remek jutalékot kap, egy tíz-, húszéves, folyamatos díjfizetésű életbiztosításnál akár az elsőéves befizetéseink nagyobbik részével (50-70 százalékával) is egyenlő lehet az ügynöki jutalék.


A marketing

A pénzügyi tanácsadók (minőségük, szakértelmük, korrektségük) különbözőek, de az közös, hogy természetesen mindannyian az eladásban érdekeltek, így az előnyöket túlhangsúlyozzák, a hátrányokat, a költségeket kicsinyítik, esetleg elhallgatják. Kezdjük a jogos pozitív érveikkel. A unit-linked biztosításoknak ugyanis valóban vannak kedvező paraméterei. Rendszeres, hosszabb távú előtakarékosságra ösztönöznek, ami mind az önmagunkról gondoskodó felhalmozás, mind a szemléletalakítás szempontjából is hasznos.

A termék legnagyobb értéke ez a rendszeres előtakarékosság, ennek azonban más formáit is megtalálhatjuk. Szintén hangsúlyos a biztosítási láb, vagyis a unit-linked termékkel megszerezhető, a termék megismerésekor átlátható biztosítási elemek járnak. Ha a biztosított a biztosítás időtartama során elhunyna, akkor a biztosító kifizeti a szerződésben meghatározott összeget A kliensek jellemzően maguk határozzák meg, hogy milyen befektetési instrumentumba (eszközalapba) szeretnék beterelni megtakarításaikat, ami szintén pozitívum, mert az ügyfél ezek után tájékozódik, követi a piacokat, fejleszti pénzügyi tudását.

Mindez praktikusan úgy néz ki, hogy a biztosítók különböző eszközalapokat hoznak létre, ezek között lehet választani, sőt általában meg is lehet osztani a befektetéseinket adott arányban az alapok között. Konkrét befektetési kérést nem adhatunk, vagyis sohasem X-részvény befektetéséről döntünk, legfeljebb részvényalapot választunk. A unit-linked alapokat igen változatos célokkal hirdetik meg, az ilyen befektetésekkel egzotikus, közvetlenül nehezen elérhető részvénypiacokra is eljuthat a kisbefektető.


Tanácsok

1. Mielőtt bármit aláírnánk, mindenképpen rámenősen passzírozzuk ki a lehető legpontosabb költségkalkulációt az ügynökből vagy a biztosítóból!

2. Ne felejtsük el: a unit-linked termék nem pusztán befektetés, hanem biztosítás is, a biztosítási védelemnek pedig ára van!

3. Unit-linked biztosítást csak hosszú távra érdemes vásárolni.

4. A unit-linked biztosításban részben a rendszeres megtakarításra való ösztönzést is megfizetjük, akinek ez megy magától, annak ezért kár pénzt kiadnia.

5. Biztosítást vegyünk a biztosítóktól, megtakarítási terméket vegyünk a vagyonkezelőktől, de az már messze nem egyértelmű, hogy a kettőt együtt érdemes-e venni.


Egyoldalú információk

A hátrányok a félreérthető tájékoztatásból adódnak. Az ügynökök sokszor nem hangsúlyozzák eléggé, hogy alapvetően biztosítási termékről van szó. Nem ingyen kapjuk a halál esetén járó összeget, hanem a biztosító személyes jellemzőink (életkorunk, egészségi állapotunk, nemünk) alapján kockázati díjat is von. A befektetési ágon pedig a tanácsadók előszeretettel mutatnak be korábbi jó hozamokat bizonyos részvénypiacokról, amelyek természetesen semmilyen garanciát nem jelentenek arra nézve, hogy az adott piac a jövőben is jól teljesít.

A legjobb példa a jelenlegi globális részvénypiaci áresés, bizony most azok járnak rosszul, akik elhitték a tanácsadóknak, hogy az elmúlt négy év nemzetközi részvényár-emelkedése megállíthatatlan. A korrekt ügynök a kockázatokra is felhívja a figyelmet. A legfontosabbat azonban biztosan kevesen hangsúlyozzák, a magas költségeket, a mérsékelt áttekinthetőséget.


Mi fizetjük az ügynököt

A unit-linked termék tulajdonosai olykor csalódnak, nem értik, hogy az első, vagy a második év végén, amikor részletes elszámolást kapnak a biztosítótól, miért érzik úgy, hogy eltűnt a pénzük. Ilyenkor általában az ügynök kifizetéséről van szó. Természetesen a biztosítók, amelyek hosszabb távon terítenek kockázatot, igyekeznek a kezdeti költségeket elosztani az egyes évek között, de azért jellemzően mégsem teljesen egyenletes a költségterhelés. Ezért lehet az, hogy a visszavásárlási érték (vagyis az az összeg, amelyért a biztosítónál lezárhatjuk a biztosítást) olykor csak töredéke az addigi befizetéseknek. Az ügyfelek mindenféle költségelemet látnak, de azt például nem tudják meg fehéren-feketén, hogy az általuk fizetett költségekből mennyi megy el az ügynök jutalékára. Az elnevezések sem egységesek, bár az ügynök díja jellemzően a "kezdeti költség" gyűjtőnév alatt található.

A cikk további részéhez kattints ide...


Olvasd el a többi írásunkat is!
Visszatérés a főoldalra.