"Aki három nappal előre képes látni, gazdag lesz háromezer évre." /japán közmondás/

Főoldal    A tőzsdei tanfolyamok összehasonlító fóruma


Pénzügyi trükkök: kamatadó mentesség

Adót fizetni senki nem szeret, ám a megtakarítási piacon korántsem biztos, hogy a kamatadómentes befektetés a legjobb. Igaz, aktuálisan ilyen lehetőség már szinte nem is adódik.


Egy éve, 2006 augusztusában különös nemzeti sport, össznépi kamatadó-elkerülés kezdődött Magyarországon. 2006. szeptember elsejétől ugyanis rengeteg, addig 0 százalékkal adózó tőkejövedelem vált ténylegesen adókötelessé, mert az adókulcs 20 százalékra emelkedett. Azóta minden tőkepiaci jövedelem, így az állampapírokkal, a tőzsdei részvényekkel, a vállalati kötvényekkel, vagy éppen a befektetési jegyekkel elért kamat, árfolyamnyereség, eszközérték-növekmény, mind-mind valamilyen 20 százalékos adószabály alá esik.

A megtakarítási piacon mindig is látható volt, hogy a magyar lakosság - bár pénzügyi kultúráját sokat kritizáljuk - az adóelkerülések, adókedvezmények kiaknázásában mindig is nagyon tudatos tudott lenni. A leleményes, és mint kiderült komoly megtakarítási lehetőségekkel rendelkező lakosság tavaly is hatalmas, több százmilliárdos összeget helyezett el befektetési alapokban és a pénzügyi szolgáltatók által sorozatban kínált kamatadómentes befektetési lehetőségekben.


Az első kamatperiódus

A kiskapu alapvetően az volt, hogy a szabályozás szerint minden, 2006 szeptembere előtt megkötött, szerződésben rögzített befektetés első kamatperiódusa még szeptember után is kamatadómentes. Például egy augusztusban megvett, félévente kamatot fizető állampapír első kamata még száz százalékban, második kamatfizetése már csak 80 százalékban illette a befektetőt. Ezért lehetett rendkívül vonzó eszköz a befektetési jegy, hiszen ezek jellemzően nem fizetnek kamatot, vagyis "folyamatosan az első kamatperiódusukat élik", azaz a tavaly szeptember előtt megvett jegyek mindvégig kamatadómentesek maradhattak, ameddig nem váltjuk vissza őket.

Hasonlóképpen, ha hosszú kamatperiódusú kötvényt vásároltunk, az is első periódusában még kamatadómentes maradt. A leleményes bankok éppen ezért az egy-, kétéves futamidejű betétek mellett olyan nyolcéves betéteket is kínáltak, amelyek csak futamidejük legvégén egyszer fizetnek kamatot, azaz mindvégig első kamatperiódusukat futják.


Aktuális trükkök

A szolgáltatók ténylegesen kamatadómentes termékei már nem kaphatók. Valóban voltak a tavaly augusztusban elérhető termékek között a szeptemberen túlnyúló lehetőségek is. Az egyik bank például úgy igyekezett ügyfelei későbbiekben megtakarított pénzeit is adómentesen befektetni, hogy olcsó befektetési hitelt kínált, amiből még adómentesen befektetési jegyeket vehettek az ügyfelek. A hitelfedezet maga a kamatadómentesen megvett befektetési jegy volt, és a hiteleket a későbbi megtakarításokból lehetett törleszteni. Vagyis a kamatadóval sújtott időszakban az ügyfelek megtakarításait nem elhelyezték, hanem hitelt törlesztettek abból. Ezt pedig nem terhelte adó.

Ma már minden rövid, vagy középtávú megtakarítási termék kamatadó-köteles. Ugyan van olyan bank, amely kamatadómentes hozamot tüntet fel, ám ez nem jelenti azt, hogy nem kell megfizetni az adót. A bank azt mondja, hogy kamatadómentesen 8 százalékos hozamot kínál, akkor ez 10 százalékos ajánlat, amiből 8 százalék valóban az ügyfélnél marad. A kamatadómentesség tehát immár csak reklámfogás.

A cikk további részéhez kattints ide...


Olvasd el a többi írásunkat is!
Visszatérés a főoldalra.