"Aki három nappal előre képes látni, gazdag lesz háromezer évre." /japán közmondás/

Főoldal    A tőzsdei tanfolyamok összehasonlító fóruma
Pénzügyi trükkök: mennyire bízhatunk a garantált hozamban?

Az elmúlt években a befektetési alapok piacán a garantált, más elnevezéssel tőke- és/vagy hozamvédett alapok voltak a legkeresettebbek. A kockázatok, azaz a potenciális veszteségünk limitálása valóban vonzó, ugyanakkor ez a biztonság nincsen ingyen.


A hazai pénzügyi szolgáltatók, befektetési alapok, biztosítók, privátbankok az elmúlt években előszeretettel kínáltak tőkegarantált megtakarítási termékeket. Az ilyen befektetések marketingüzenete valóban remek: úgy fektethetünk be, akár egészen egzotikus, kockázatos piacokra is, hogy nem kell félnünk a forgatott tőke elvesztésétől, azaz a megtakarításunk - legalábbis nominális értéken - biztosan megmarad.

Akadnak a piacon hozamgarantált termékek is, ezek a meghatározott (általában többéves) befektetési időtávra még valamekkora biztos hozamot is ígérnek az ügyfeleknek. Mindez azért különösen attraktív, mert ha a befektetési alappal, vagy a tőkegarantált unit-linked biztosítással megcélzott piac jól teljesít, akkor az ügyfél akár kiváló hozamot is elérhet. Egyszóval úgy részesülhetünk valamely kockázatos piac sikeréből, hogy közben nem kell tartanunk a nominális veszteségtől.


A nulla is veszteség

Az elmúlt években a nemzetközi tőzsdék szárnyaltak, így a legtöbb már kifutott garantált alap jó hozamot biztosított ügyfeleinek. Hamarosan azonban csalódások is lehetnek a piacon, mert több termékről lehet látni (a mögöttes piac gyenge teljesítménye miatt), hogy nem fog érdemi hozamot produkálni. Annak pedig, aki garantált terméket vásárol, azzal a közgazdasági alapvetéssel mindenképpen tisztában kell lenni, hogy amennyiben a mai száz forintunkból négy év múlva is száz forint marad csak, akkor valójában rossz üzletet kötöttünk, hiszen mindenfajta kockázat nélkül, az állampapírpiacon elhelyezve a pénzünket, jelentős kamatbevételt realizálhattunk volna ugyanebben a négy évben.

A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a nominális veszteség egyfajta lélektani határ a magánbefektetők egy részénél, az emberek többsége rosszabbul éli meg, ha befektetésének nominális értéke száz forintról kilencvenre csökken, mint ha a száz forint megmarad, de az ügyetlen befektetés miatt elesik tíz forint potenciális kamatbevételtől. A nominális érték puszta megőrzése - pozitív kamatszint mellett - reálértéken veszteség.


A garantált termékek struktúrája

A garantált termékek alapvetően olyan befektetési portfoliót v építenek fel ügyfeleiknek, ahol az ügyfélpénz zöme jól tervezhető, nagy biztonságú betétbe, kötvénybe kerül, amely a futamidő alatt kitermeli a száz százalékot. Egy hároméves garantált alapnál, 7 százalékos kockázatmentes kamatszint mellett az ügyféltől begyűjtött pénz 81,6 százalékából a kamatokkal együtt három év alatt éppen száz százalék lesz. A maradék 18,4 százalékkal pedig meg lehet próbálni extrahozamot termelni. Valamilyen speciális részvénypiacon, vagy árupiacon lehet opciót vásárolni, amit rossz esetben elbukunk (marad a nominális tőke), jó esetben megnyerünk (van extrahozam).

A pénzügyi csoportok oldaláról a termék nagy előnye, hogy a világos üzenettel, "nem veszíthet, de nyerhet akár sokat is" könnyen azonosulnak a hálózatban értékesítő kollégák. Ez pedig fontos, mert a bonyolultabb befektetési termékeket nagyon nagy arányban ma is személyes tanácsadás nyomán vásárolják a befektetők.


A garantált alapok sikerfaktorai:

- Világos, egyszerű üzenet: "Nem veszíthetsz, de akár nagyot is nyerhetsz."

- Az értékesítési hálózatban a munkatársak könnyen azonosulnak a termékkel.

- Nincsenek rossz tapasztalatok, 2002-ben indult az első alap, a már kifutott alapok zömében szép hozamot termeltek.

- A befektetők egy jelentős része egyszerre óvatos és hozaméhes. Fél a kockázattól, de fájlalja, ha kimarad valamilyen jó befektetési történetből.

- Olyan piacokra segít el, amelyet közvetlenül nem tudnak elérni a befektetők.


Önképzés

A befektetési alapok, a unit-linked termékek között többféle pozitív szerepe van a garantált termékeknek. A hazai befektetőket sokszor titulálják ultrakonzervatívnak, túlságosan is kockázatkerülőnek. Ennek az a negatív következménye, hogy mivel a befektetők kerülik a kockázatokat, ezért hosszú távú befektetéseikben sem vásárolnak kockázatos, de nagy hozammal kecsegtető eszközöket, ezzel pedig jelentős megtérüléstől esnek el. A garantált alapok tőkevédettsége mellett azonban sokan megpróbálkoznak a szofisztikáltabb piacok megismerésével, részvénypiaci, árupiaci befektetésekkel.

A garantált alapokat támogató gondolatmenet szerint a befektetők az alapokkal pénzügyileg képzik is magukat, befektetési-tőkepiaci ismereteket szereznek, amelyek birtokában később akár önállóan is kockázatosabb piacokra merészkednek, így pedig nagyobb megtérüléshez jutnak. Ez a megközelítés a fejlődési pálya egyfajta köztes lépcsőjeként írja le a garantált alapokat. Vagyis eleinte vannak a kockázatosabb termékektől teljesen idegenkedő befektetők, később vannak, akik garanciával már próbálkoznak ilyen termékekkel, végül vannak, akik nyílt sisakkal, a kockázatokat vállalva, nagyobb nyereségrészesedés reményében fektetnek be.


Védőbástya

Kifejezetten hasznosak a garantált termékek a bizonytalanabb időkben, a hektikus periódusokban. Ha nem feltétlenül szeretnénk teljesen kiszállni egy adott részvénypiacról, de vannak félelmeink, elbújhatunk egy tőkevédett termék mögé. Ha össze-vissza ugrál a részvénypiac, nagy esés, de nagy emelkedés is következhet, megéri a nagy bukás elkerülése miatt "védetten" megközelíteni azt.

Egyszerű és természetesen elnagyolt számítással, ha ugyanakkora eséllyel várunk egy részvénypiactól 50 százalékos áresést, vagy 50 százalékos áremelkedést, akkor jó üzlet a tőkegarancia. Ha esik a piac, kijövünk nullával, ha emelkedik, akkor az 50 százalékos nyereség egy jelentős részét megkaphatjuk. Vannak továbbá a garantált alapoknak praktikus előnyei is. Magánemberként aligha tudnánk olyan konstrukciókat összeállítani, amelyet a nagy nemzetközi brókerházakkal együttműködő és a szofisztikált opciós megoldásokat átlátó szolgáltatók mixelnek.

A cikk további részéhez kattints ide...


Olvasd el a többi írásunkat is!
Visszatérés a főoldalra.