"Aki három nappal előre képes látni, gazdag lesz háromezer évre." /japán közmondás/

Főoldal    A tőzsdei tanfolyamok összehasonlító fóruma
Az alapkamat mértéke és változása

Ha egy ország jegybankja azt akarja, hogy a pénze erős legyen, tehát az értéke más devizákhoz képest emelkedjen, akkor megemeli az alapkamatot.

Mi lesz ennek a következménye?

A kereskedők, a nagy magán és intézményi befektetők az adott devizát vásárolni fogják más devizákkal szemben. Azért fogják vásárolni, mert ha magas az alapkamat, akkor a betéti kamat is magas. Tehát érdemes lesz pénzt ebben a devizában tartani.

Hogyan hat ez ennek a devizának az árfolyamára? Mivel megnő iránta a kereslet és sokan vásárolják, az árfolyama felmegy.

Az árat minden piacon a kereslet és a kínálat határozza meg. Ez így van a zöldségpiacon, a részvénypiacon és a devizapiacon is. Ha több a vásárló, mint az eladó, akkor az ár felfelé megy. Ha több az eladó, akkor lefelé. Lényegében ez ennél nem is bonyolultabb. Ha inkább vásárolják, akkor drágul, ha inkább eladják, akkor olcsóbb lesz. Hogy miért veszik, és miért adják el, az már egy másik kérdés.

Megjegyzendő, hogy az ár nem egyenlő az illető termék tényleges értékével, de hosszú távon követi azt.

Visszatérve a forex-hez, ennek a devizának megemelték az alapkamatát, ezért emelkedett a betéti kamata is, ezért többen vásárolják, ezért felmegy az ára.

Ez a folyamat visszafelé is igaz lehet. Egy devizának csökkentik az alapkamatát, akkor az árfolyama is gyengülhet.

A devizák árfolyamát sok más tényező is befolyásolja, tehát hibás lenne azt mondani, hogy egy alapkamat emelés számunkra mindenképpen vételi jel, a csökkentés, pedig eladási jel lenne.

Az azonban igaz, hogy a magasabb alapkamat olyan tényező, amely az árfolyam emelkedését segíti, a csökkentés, pedig az árfolyamot lefelé nyomja.

Vehetjük példának a japán yen-t, amelynek alapkamata egy százalék alatt van. Ennek a devizának az árfolyama folyamatosan csökken a többi devizával szemben. Ez azért van, mert a japán yen-t eladják más devizák ellenében. Úgy is fogalmazhatunk, hogy nagyon sokan japán yenben vesznek fel hitelt és ebből vesznek más devizákat. Miért teszik ezt? Emlékezzünk a carry trade-re. Egy alacsony kamatozású devizában hitelt veszünk fel és ebből magas kamatozású devizát veszünk. A kamatkülönbözet a miénk.

Ha nekünk, kiskereskedőknek megéri eladni a japán yen-t és valami mást venni érte, akkor gondolhatjuk, hogy a nagybefektetőknek és a milliárdokat mozgató spekulánsoknak is megéri. A pénz ezért ebbe az irányba fog áramlani, ami folyamatosan gyengíteni fogja a yen-t, hiszen "mindenki" eladja. (Persze olyan sosincs, hogy mindenki, úgy értem a legtöbben).

Miért tartja Japán alacsonyan a yen alapkamatát? Nyilván nem azért, hogy nekünk segítsen pénzt keresni!

Japán exportorientált ország. Hatalmas ipari kapacitásának jelentős részét viszi külföldre. Sokkal többet exportál, mint amennyit importál. A japán exportálóknak abban a devizában fizetnek, ahová az export irányul. Ha például az USA-ba, akkor dollárban. Ha a yen gyengül, akkor az ugyanannyi exportért kapott dollárért egyre több yen bevételük lesz az exportáló cégeknek, mert egyre több yen ér annyit, mint mondjuk egy egységnyi dollár. Ez erősíti azokat a japán cégeket, amelyek exportálnak (és sok ilyen van). Ezzel erősödik a japán gazdaság is.

Természetesen ami jó a japán gazdaságnak és a japán cégeknek, az nem biztos, hogy jó a japán turistáknak. A gyenge yenből ugyanis egyre többet kell elkölteni egy japán turistának ugyanarra a külföldi útra.Olvasd el a többi írásunkat is!
Visszatérés a főoldalra.