"Aki három nappal előre képes látni, gazdag lesz háromezer évre." /japán közmondás/

Főoldal    A tőzsdei tanfolyamok összehasonlító fóruma


Tőkeáttét.

A részvénypiacon és a devizapiacon is jelentős tőkeáttét kapható. Ez azt jelenti, hogy a számlára betett saját pénzünket felszorozva plusz vásárlóerőt kapunk. Ez a kétszerestől kezdve több százszoros is lehet. Ennek a mértékét marginban adják meg. Ha a margin egyenlő 50%-al, akkor ez azt jelenti, hogy a betett pénzünk kétszereséért vásárolhatunk. Tehát a vásárlás értéke 50%-ának kell a számlánkon lennie. Hogy mekkora a margin azt a brókercég határozza meg.

Nézzünk egy konkrét példát. Legyen a margin 20%, és mondjuk, hogy 1000 dollár van a számlánkon. Ez azt jelenti, hogy összesen 5000 dollárért szállhatunk be pozícióba, mert az ezer dollárunk az ötezer dollár 20%-a. Úgy is mondhatjuk, hogy egy vásárlás esetén a saját pénzünkből megkövetelt letét jelenti a margint.

Az 5000 dollárért megvehetünk 100 darab 50 dolláros részvényt. Ha a részvény ára 50-ről 52 dollárra emelkedik, és ekkor eladjuk, akkor a száz darab után 2×100 = 200 dollárt kerestünk. Ha kiszámoljuk, hogy ez mekkora hozam a pénzünkre, akkor ezt a 200 dolláros hozamot a saját tőkénkre kell vetíteni, ami nem az 5000, hanem az ezer dollár. Ennyi a saját pénzünk. A tényleges helyzet az, hogy ezer dollárral kerestünk 200 dollárt, ami 20%-os hozam.

Hogy alakul a fenti példa tőkeáttét nélkül? Ezer dollárból 20 darab 50 dolláros részvényt vehetünk, a haszon 20×2 = 40 dollár. Ez mindössze 4%-os hozam az ezer dollárunkra vetítve.


Ezt a plusz vásárlóerőt úgy érthetjük meg, mint ha egy kölcsön lenne. De igazából senki sem kölcsönöz nekünk, ez afféle "levegőpénz", ami csak addig létezik, amíg vásárolunk vele, és amikor bezárjuk a pozíciót, akkor megszűnik. De az a nyereség, amit elérünk ezzel a "levegőpénzzel" teljesen valós. Lekérhetjük a számlánkról és elkölthetjük.

Az emberek általában azt gondolják, hogy a jegybankok teremtik a pénzt. Ez hivatalosan így is van, már ami a konkrét papírpénzt és érméket jelenti. Ezeket a jegybankok bocsátják ki, de a pénzt nem a jegybank teremti, hanem valójában a kereskedelmi bankok a hitelek kibocsátásával és a számlapénz létrehozásával, illetve jelentős mennyiségű pénz jön létre a tőzsdéken és a forex-en is. Hogy ez hogyan működik, miért, és kiknek jó egy külön terjedelmes téma. Ezt most csak azért írtam le, hogy kissé érthetőbbé váljon a margin.

A brókercégnek azért jó, ha margint ad a kereskedőknek, mert akkor nagyobb kötésegységek után vonhat le brókerdíjat. A kereskedő, pedig természetesen örül, mert a saját pénzére vetítve jóval nagyobb százalék nyereséget érhet el. Azt is meg kell említeni, hogy a margin kétélű fegyver, mert nem csak a nyereséget nagyítja fel, hanem a veszteséget is. Egy rossz döntéssel a tőkénk jelentős részét hirtelen elveszíthetjük.Olvasd el a többi írásunkat is!
Visszatérés a főoldalra.