"Aki három nappal előre képes látni, gazdag lesz háromezer évre." /japán közmondás/

Főoldal    A tőzsdei tanfolyamok összehasonlító fórumaA Dow Elmélet


A Dow Elmélet Charles Dow nevéhez fűződik és azok a cikkek szolgálnak alapjául, amelyeket Dow 1900 és 1902 között a The Wall Street Journal-ban publikált. A Dow Elmélet a modern grafikonelemzés egyik alapkövének számít.

Az elmélet alapjául eredetileg nem egyéni részvények szolgáltak, hanem több részvényből kialakított indexek. Konkrétan a Dow Jones Industrial Average és a Dow Jones Transportation Average. Ennek ellenére az elmélet sok tekintetben egy-egy részvényre is működik, azért a fenti tényt sem szabad elfelejteni.

Az elmélet célja eredetileg nem a részvényárak mozgásának előrejelzése volt, hanem az, hogy a részvényárak mozgásából a gazdaság egészének kilátásait elemezze.


A Dow Elméletnek hat pontja van.

1, A részvények árában és az indexek értékében minden tényező megjelenik.

A részvényekkel kapcsolatos információk elterjednek a piac résztvevői között, és az információ beépül az árba. Így azok az egyes részvényárakból számított indexekben is megjelennek.


2, A piaci ármozgást háromféle trend alkotja.

Fő trend, másodlagos trend és kis trend.

A nagyobb mérethez klikkelj a képre


A fő trend általában legalább egy éve tart és gyakran több évig is fennáll. A képen a piros vonal jelzi. A másodlagos trend a fő trenddel ellenkező irányban megjelenő korrekció. Időtartama 1-3 hónap. A képen a kék vonalak jelzik. A kis trend időtartama egy naptól három hétig terjed. A képen a zöld vonalak jelzik. A Dow Elmélet azt tartja, hogy a kis trendeket figyelmen kívül hagyhatjuk, mert ezeket gyakran manipulálják, tehát félrevezető információt hordoznak az ármozgás valós irányát tekintve.


3, A fő trendeknek három szakaszuk van.

A Dow elmélet szerint egy felfelé irányuló fő trend első szakasza még akkor kezdődik, amikor a befektetők körében az általános hangulat negatív. Ekkor az "okos pénz", a jól informált és ügyes befektetők dominálják a vásárlásokat, mivel tudják, hogy hamarosan fordulat áll be a gazdaságban és az árfolyamokban. Ők veszik meg azokat a papírokat, amelyeket a többi befektető a negatív hangulat miatt elad.

A második szakaszt a gazdaság és a cégek javuló helyzete és eredményei fémjelzik. A tőzsdei árfolyamok természetesen emelkednek és a befektetők vásárolnak.

A harmadik szakaszban a gazdaság a csúcson van és a cégek rekord bevételeket érnek el. A befektetők többsége úgy érzi, hogy biztonságos a piac és tovább vásárolnak. Azok a befektetők, akik az első szakaszban vásároltak ebben a szakaszban már eladnak.


4, A két indexnek összhangban kell lennie

Ez a pont azt jelenti, hogy a trendváltást csak akkor fogadhatjuk el tényként, ha mindkét index (Dow Jones Industrial Average és a Dow Jones Transportation Average) trendet vált.

Csökkenőből emelkedőbe akkor vált át a trend, ha az árfolyam meghaladja a legutolsó csúcsot. Emelkedőből csökkenőbe akkor vált át a trend, ha az árfolyam a legutolsó völgy alá csökken. Az alábbi képen a kék vonalak a völgyeket, a piros vonalak a csúcsokat mutatják.

A nagyobb mérethez klikkelj a képre5, A volumen alátámasztja a trendet

A Dow Elmélet első sorban az árra koncentrál és a forgalmi adatokat csak akkor használja, ha valamilyen bizonytalan helyzet áll elő.

A volumennek alapvetően a trend irányába kell emelkednie. Ha a fő trend felfelé mutat, akkor a volumennek emelkednie kell akkor, amikor az árfolyam felfelé tart. Ha a fő trend csökkenő, akkor a volumennek emelkednie kell azokban a szakaszokban, amikor az árfolyam csökken.


6, A trend addig nem változik, amíg nem mutat valamilyen határozott jelet a fordulásra

Egy felfelé irányuló trendben egyre növekvő csúcsok és egyre növekvő völgyek vannak. Ahhoz, hogy egy felfelé irányuló trend megforduljon az szükséges, hogy legalább egy csökkenő csúcs és legalább egy csökkenő völgy megjelenjen. Mindez fordítva igaz a lefelé menő trend megváltozására.

A trendfordulásra akkor van a legnagyobb esély, ha mindkét index mutatja a trendváltást.

Minél tovább tart egy trend, annál kisebb az esélye annak, hogy változatlan marad.
Olvasd el a többi írásunkat is!
Visszatérés a főoldalra.