"Aki három nappal előre képes látni, gazdag lesz háromezer évre." /japán közmondás/

Főoldal    A tőzsdei tanfolyamok összehasonlító fóruma

Mi a kamatos kamat és hogyan fordíthatod a hasznodra?
A 72-es szabály - egy egyszerű trükk a könnyebb számoláshoz.Aki befektetésekkel és egyéb "pénzt pénzből" jellegű rendszerekkel foglalkozik, az jól ismeri a kamatos kamat működését. A kamatos kamat teszi lehetővé azt, hogy egy kisebb induló tőkéből évek alatt jelentős pénz jöjjön létre.

Hogyan működik ez? Ha száz forinttal indulunk és a pénzünkre az éves növekmény mondjuk 10%, akkor az első év végén 110 forintunk lesz, tehát a 100 forintra kaptunk 10%-ot. Ha ezt a 110 forintot még egy évig hagyjuk növekedni ismét csak 10%-os hozammal, akkor a második év végén a 110 forintra kapjuk meg a 10%-ot, ami 11 forint. Tehát 121 forintunk van. A harmadik év után a 121 forint 10%-kal való növekedése 133.1 forintot jelent. A következő évben 146.41-et, aztán 161-et, majd kerekítve 177-et, majd 194-et. Minden évben egy egész egy tizeddel kell megszorozni az addigi pénzmennyiséget. A hetedik év végén tehát eljutunk oda, hogy a kezdeti 100 forintunk közel megduplázódik.

Lehet a számokkal játszani és kiszámolni azt, hogy mi van ha még hét évig hagyjuk a pénzt évi 10%-okkal növekedni. A lényeg, hogy a pénzünk egyre gyorsuló ütemben növekszik. Ha 10% helyett hússzal számolunk, akkor a növekedés erőteljesebb, ha csak 5%-kal, akkor természetesen lassabb. A kamatos kamat tehát a befektetett tőke hólabda szerű növekedését idézi elő.

Állítólag az indiánok annak idején 24 dollárért adták el Manhattan-t a fehéreknek. Ezt az ügyletet a világtörténelem legjobb ingatlan adásvételének tartják, mivel manapság Manhattan értéke szinte felbecsülhetetlen. Egyes részein százezer dollárt ér négyzetmétere. De ha az indiánok ezt a 24 dollárt befektették volna évi néhány százalékos kamatra, akkor ma gond nélkül visszavásárolhatnák ezt a területet úgy ahogy van, épületekkel együtt. Szóval ez a kamatos kamat!


A 72-es szabály.


A 72-es szabály segítségével viszonylag könnyen kiszámolhatod azt, hogy egy bizonyos éves százaléknövekmény mellett hány év alatt duplázódik meg a pénzed. Ez úgy történik, hogy a 72-őt el kell osztani a százalékban megadott éves növekmény értékével.

Ha egy évi 8%-os hozamról van szó, akkor 72 osztva nyolccal = 9. Tehát kilenc év alatt duplázódik meg a pénz évi nyolc százalékos hozam és kamatos kamat mellett. Ha a növekmény például 3 százalék, akkor 72:3 = 24. Tehát 24 év alatt. Ha a százalék 16, akkor nagyjából négy és fél év elegendő a duplázáshoz.

Ez a kis trükk a 72-es számmal jó arra, hogy egy egyszerű művelettel, akár fejben kiszámold, hogy hány év szükséges a duplázódáshoz.

Tegyük fel, hogy most 33 éves vagy és 60 éves korodban szeretnél 100 millió forinttal nyugdíjba menni. Adva van egy évi 8%-os befektetés. Az a kérdés, hogy mekkora kezdőtőkét kellene most elindítanod ahhoz, hogy évi 8% mellett 60 éves korodra elérd a 100 milliót. Hogyan tudod ezt kiszámolni a 72-es szabály segítségével?

Először is számoljuk ki, hogy a nyolc százalék mellett hány év alatt történik egy duplázás. 72:8 = 9. Tehát kilenc évente duplázódik meg a tőke. Induljunk ki a céltól, tehát 60 évesen van 100 milliónk és innen haladjunk visszafelé az időben. Kilenc évvel korábban, tehát 51 évesen van ötven milliónk, még kilenc évvel korábban, tehát 42 évesen van az 50 millió fele, vagyis 25 milliónk és még kilenc évvel korábban, vagyis 33 évesen van 12 és fél milliónk. Ez azt jelenti, hogy 33 évesen 12.5 millió forintot kell elhelyeznünk évi 8%-os kamatra ahhoz, hogy 60 évesen meglegyen a százmillió forintunk.Olvasd el a többi írásunkat is!
Visszatérés a főoldalra.