"Aki három nappal előre képes látni, gazdag lesz háromezer évre." /japán közmondás/

Főoldal    A tőzsdei tanfolyamok összehasonlító fóruma
Befektetési buborékok és csalások

Ha Ön a közép- vagy az idősebb korosztályhoz tartozik, akkor minden bizonnyal emlékszik Dr. Veres Pálra. Ez az úr fiatalokkal és a fiatalok szexuális felvilágosításával foglalkozott a nyolcvanas években. Könyveket írt, újságrovatot vezetett és szerkesztett, járta az országot, előadásokat tartva a fiataloknak. Írásait és előadásait átjárta a humor és a kedvesség. Biztos vagyok abban, hogy aki egyszer hallotta valamelyik előadását, az nem felejtette el ezt a barátságos úriembert. Az ő egyik könyvének - amely könyvet magam is nagy érdeklődéssel olvastam annak idején kamasz éveimben - volt a címe: "Beszélnünk kell róla!".

A nemiség, az intimitás kényes téma, de a pénzügyeknek és a befektetések világának is van egy olyan oldaluk, vetületük, amely szintén kényes téma, ugyanakkor mégis beszélnünk kell róla. Ez pedig a befektetési buborékok és a befektetési csalások természete.

Miért kellene erről beszélnünk? Röviden megfogalmazva azért, mert a befektetési buborékok és csalások alkalmával sok-sok pénz cserél gazdát, és egyáltalán nem mindegy, hogy a pénzáramlásnak melyik végén vagyunk. Ahonnan eljön a pénz, vagy ahová megérkezik. Ha csalásról van szó, akkor pedig egyik vége sem javasolt.

Az alábbi képen az egyik amerikai tőzsde indexe látható 1994-től 2005-ig.Azt láthatjuk, hogy nagyjából az ezredfordulóig igen kellemes dolog lehetett ezekbe a részvényekbe pénzt fektetni, főleg ami az utolsó évet illeti: az index értéke 1999. elején kétezer pont volt, egy évvel később pedig négyezer. Az árak megduplázódtak egyetlen év alatt! Ez igen jól hangzik, ugye? Ki ne szeretne ilyen hozamot elérni?

De mi történt utána? Ez az óriási növekedés gyakorlatilag ugyanabban a tempóban esett vissza, mint ahogyan előtte felfutott. Dollármilliárdok váltak semmivé, illetve egész vagyonok cseréltek gazdát. Rengeteg befektető veszített el rengeteg pénzt, de olyanok is voltak, akik, hogy úgy mondjam, "hülyére keresték" magukat ezen az összeomláson. Ez volt a híres "dotcom lufi", és ez a könyv a későbbiekben részletesen tárgyalja ezt az időszakot is.

Megemlítek egy másik példát - ezúttal a befektetési csalások területéről.

Egy átlagos amerikai hölgy telefonhívást kap egy ismeretlentől, aki bizonyos befektetést ajánl a számára. Az üzletkötő barátságos és közvetlen, ezért a hölgy, noha személyesen nem ismeri, azért végighallgatja őt. A megnyerő üzletkötő egy platina befektetést ajánl a hölgynek. A hölgy számára érdekessé válik a dolog, hiszen tudja, hogy a platina viszonylag ritka és értékes fémnek számít. Az üzletkötő sokféle adatot és statisztikát mond a hölgynek, amelyek mind azt támasztják alá, hogy most valóban érdemes befektetési céllal platinát venni. Az üzletkötő azt mondja, hogy az általa képviselt cég most diszkont áron kínál platinát az ügyfeleinek, és még a raktározást is vállalja. A hölgynek ez tetszik, hiszen így nem kell a raktározással bajlódnia. Úgy dönt, hogy tízezer dollár értékben platinába fektet ennél a cégnél...
A történetnek azonban sajnálatos vége lesz. Az ügylet után bizonyos idővel a cég és az alkalmazottai egyszerűen elérhetetlenek lesznek a hölgy számára. A rendőrség is bekapcsolódik az ügybe, de csak a cég üres telephelyét és raktárát találja meg. A raktárban valóban van platina, ezért a hölgy megkapja a platinát, amit megvásárolt. Az egyetlen probléma, hogy a 10 000 dollárért megvásárolt platinamennyiség valós, piaci értéke összesen 370 dollár.

Ilyen és ehhez hasonló befektetési csalásokkal minden évben dollármilliókat húznak ki a csalók az ügyfelek, a befektetők zsebéből világszerte.

Hazánkban a befektetési kultúra meglehetősen kezdetleges. Ennek fő oka természetesen az a negyven év, amit a háború előtti tőkés rendszer után a szocializmus tervgazdaságában töltöttünk el. A rendszerváltás után az országnak vissza kellett térnie a hibáktól közel sem mentes, de azért legalább hosszú távon működőképes tőkés rendszerhez.

A budapesti gabonatőzsde valaha a térség jelentős tőzsdéje volt. A rendszerváltás után Magyarországon újra lett tőzsde, kétszintű bankrendszer, és az ország nekiállt, hogy valahogyan behozza azt a hátrányt, amelyet elszenvedett.

A befektetőknek, a befektetéseknek és a tőkének nagyon fontos szerepük van a gazdaságban. Talán nem véletlenül hívják ezt a rendszert tőkés rendszernek. Ebben a rendszerben mindenki lehet befektető, még akkor is, ha nem hivatásszerűen foglalkozik befektetésekkel.

Ha Ön köt egy életbiztosítást, akkor a havi megtakarításai a biztosítón keresztül a tőkepiacra kerülhetnek, ha Ön ezt választja. Magyarul részvényekbe. A részvény hozamát a biztosító jóváírja Önnek, és a futamidő végén a hozammal növelt pénzt kapja meg. De Ön elviheti a megtakarításait egy befektetési alaphoz is, ebben az esetben nem egy biztosító fogja az Ön pénzét kezelni, hanem egy alapkezelő. Ekkor természetesen biztosítást sem kötnek Önnel, hanem a pénzét egyenesen a befektetési alapba fizeti. Az alap a többi ügyfél megtakarításaival együtt az összegyűjtött (adott esetben milliárdos nagyságrendű) pénzből részvényeket és egyéb értékpapírokat vásárol, és a hozamot a költségek levonása után visszaosztja a befizetőknek.

Még sok más lehetőség van arra, hogy befektetéseket eszközöljön valaki, és az elérhető hozamok is széles skálán mozognak. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb egy befektetés potenciális hozama, annál nagyobb a kockázata is, illetve annál nagyobb szaktudás szükséges ahhoz, hogy a befektetésünk végül sikeres legyen.

Állam által garantált kötvények megvételéhez, vagy a pénzünk bankszámlán történő lekötéséhez nem szükséges szaktudás. Beballagunk egy bankba, illetve ahol a kötvényt megvehetjük, és elintézzük. Megmondják, hogy ennyi időre ennyi lesz a kamat, amit ezzel az ügylettel meg fogunk keresni, és kész.

Az állami garancia az állampapírokra Magyarország esetében megfelelő és teljesen elfogadható szintre csökkenti a kockázatot, amely gyakorlatilag minimális. De mi a helyzet a hozammal? Nos, az is csak alacsony lesz. Ha a pénzromlás, az infláció ütemét is belekalkuláljuk, akkor szinte semmilyen hozam nem marad.

Másik végletként a tőzsdei származékos termékeket említhetnénk, mondjuk a határidős piacot vagy az opciókat. Elég komolyan bele kell ásnia magát a témába annak, aki mondjuk opciós kereskedői babérokra áhítozik, és még ha mindent meg is tanul elméletben, csak a jó ég tudja, hogy végül mit fog kihozni a befektetéseiből a gyakorlatban. Vannak olyan befektetési területek, ahol az újonnan piacra lépők 90%-a majdnem a teljes pénzét elveszíti fél éven belül! És ez nem vicc. Ez persze nem jelenti azt, hogy ha a veszteség után újra a piacra lép, akkor már nagyobb gyakorlattal rendelkezve és a hibáiból tanulva ne lehetne sikeres.

Szeretném külön kihangsúlyozni a szükséges szaktudás és a kockázat között lévő nagyon határozott összefüggést. Ez általánosan is érvényes, hiszen például egy ezer köbcentis motorra ülni, és elmenni vele Budapestről Pilisszántóra elég nagy kockázatot jelent olyan valakinek, aki még sosem motorozott. Nem biztos, hogy megérkezik. Így van ez a pénz világában is: a szaktudást igénylő befektetések esetében a kockázat a befektetők szempontjából gyakran azt jelenti, hogy mivel nem rendelkeznek a megfelelő szaktudással, számukra a befektetés nagyon kockázatos lesz.

A befektetésekkel kapcsolatban van még egy nagyon fontos dolog, amit tudni kell: a kockázatot kiiktatni gyakorlatilag lehetetlen. A legtöbb, amit tehetünk, hogy tudással és információval vértezzük fel magunkat. Így sokkal nagyobb az esélyünk a sikerre, mint a kudarcra.

Amit ez a könyv tehet Önért, az az, hogy átadja Önnek többek között az úgynevezett pénzügyi buborékok természetrajzát. Ezek olyan piaci szituációk, amikor az árfolyam nagymértékű emelkedések után hirtelen lezuhan, és mivel a zuhanás után huzamosabb ideig lent is marad, ezeknek a lufiknak a felismerése nagyon fontos a befektető számára. Egy lufi vagy buborék alatt sok pénzt lehet keresni, amíg tart, de egy bizonyos ponton túl benne maradni már nagyon kockázatos.

A buborékokat a kifejlődésük alatt és a kipukkanásuk előtt nem mindig könnyű felismerni.

Azzal, hogy a pénzügyek történetében visszatekintve az utólag már beazonosítható befektetési buborékok időszakát és történéseit megvizsgáljuk, sok közös vonást fedezhetünk fel bennük. A jelen könyv célja az, hogy a konkrét esetek alapján megmutassa Önnek ezeket a közös vonásokat, mert ezek segítségével felismerheti és elkerülheti a befektetési buborékokat a jövőben, és így megóvhatja magát a veszteségektől.

A befektetőkre leselkedő másik nagy veszélyt a buborékok kialakulása mellett a befektetési csalók jelentik. Ezek egyszerűen becstelen emberek, akik más becstelen, vagy jó esetben tudatlan embereket használnak fel segítőjükként ahhoz, hogy a szándékaikat elérjék. Ez a szándék nem más, mint az, hogy az Önhöz hasonló, a befektetések iránt érdeklődő vagy befektetni szándékozó személyek pénzét valamilyen megtévesztés útján elvegyék. Röviden ez a befektetési csalások lényege, és noha a cél ilyen egyszerűen megfogalmazható, a bevetett eszközök és trükkök széles skálán mozognak.

A könyv részletesen tárgyalja a manapság létező befektetési csalások fajtáit, valamint azt, hogy ezek hogyan és miről ismerhetők fel. Miután ezeket elolvasta, látni fogja, hogy a csalások különböző változatainak szintén megvannak a maguk közös vonásai, jellemzői, és ha már valaki ismeri ezeket, akkor nem nehéz felismerni őket.

Problémát két dolog jelent. Az egyik az, hogy lehetetlen ismertetni az összes létező befektetési csalást, azokat meg pláne, amelyek a jelen könyv írásakor még nem is léteztek. Amit megtehetünk, az az, hogy a főbb típusokat ismertetjük. A csalók nagyon találékonyak, és rendkívül rugalmasak, de azért az észjárásuk követhető. Ez a jövőre nézve is ad fontos támpontokat Önnek. Ha megérti a lényegi vonásokat, akkor máris drámaian lecsökken annak az esélye, hogy Ön is egy befektetési csalás áldozata legyen.

A másik probléma az, hogy képességeik szerint a csalók sem egyformák. Vannak közöttük ügyesebbek, ami azt jelenti, hogy egyes csalások bámulatosan meg vannak szervezve, ezért ezeket nehezebb felismerni. Ha azonban Ön alapvetően becsületes, akkor a legügyesebb csalónak is sokkal nehezebb a dolga.

A csalók ugyanis időnként arra apellálnak, hogy az áldozatuknak sincs ellenére egy kis "szürke" üzlet.


A könyv témájának harmadik területét azok az üzleti tevékenységek vagy befektetéssel kombinált üzleti tevékenységek teszik ki, amelyek, noha nem ellenkeznek a törvény betűjével, ezért teljesen legális üzletek mind Magyarországon, mind a világ más részein, mégis beszélnünk kell róluk.

Ez a téma a multilevel marketing üzletek tevékenysége. Röviden MLM-nek vagy network, networking cégeknek hívják őket.

Itt szeretném határozottan leszögezni, hogy bármi, ami ebben a könyvben olvasható, nem irányul egy olyan MLM cég ellen sem, amely cég valódi, törvényes és tisztességes kereskedelmi tevékenységet folytat!

Akkor mi a probléma azokkal az MLM cégekkel, amelyekkel probléma van?

A könyv pontosan kifejti azt, hogy melyek azok a tényezők, amelyek egy legális MLM céget a befektetési buborékokhoz tesznek hasonlóvá, és így kerülendővé minden olyan ember számára, aki hosszabb távon üzleti nyereséget kíván elérni MLM termékforgalmazóként.

Magyarországon és világszerte is sok MLM cég van, és folyamatosan jelennek meg újabbak és újabbak. Ezek a cégek mágnesként vonzzák azokat, akik anyagi függetlenségre vágynak. A nagy remények azonban sajnos sokszor szertefoszlanak, és ami utánuk marad, az csak a rossz szájíz, na és persze a költségek, amelyeket a korábban lelkes terjesztő termékekre és képzési anyagokra kifizetett. Miért van ez? És miért van az, hogy egy átlagos MLM cégben a terjesztők nagyjából egy százaléka keres sok pénzt, a többiek pedig épp csak valamennyit?

A válasz kizárólag csak az lenne, hogy aki nem építette fel az üzletét, az azért nem építette fel, mert nem volt elég kitartó, nem dolgozott elég keményen, vagy nem azt csinálta, amit a felső vonala (a céges hierarchiában felette lévő terjesztők, igazgatók együttes elnevezése) mondott neki?

Az új tagoknak mindenesetre ezt szokták mondani. De tényleg csak ez lehet az oka?

Ha ma Magyarországon valaki egy kicsit is többre vágyik, mint az alkalmazotti lét, ha szeretne több pénzt keresni, ha szeretne anyagilag független lenni, akkor szinte elkerülhetetlen, hogy ne találja meg valaki egy "szuper üzleti lehetőséggel" (egy MLM). Vagy ő maga fog ráakadni egyre.

A nagy, később rendszerváltó politikai pártok szinte még illegálisak voltak a nyolcvanas évek végén, amikor az első és világszinten a legnagyobb MLM cég megérkezett Magyarországra. A kilencvenes években már az ország egyik fele próbált meg mosóport eladni az ország másik felének. Az Amway után jött a többi MLM rendszerben működő cég, és manapság is rendszeresen jelennek meg újak.

Rengeteg olyan ember lehet ma Magyarországon, aki valamikor megpróbálta felépíteni az MLM üzletét, de kudarcot vallott. Hogy az ilyen kudarcok okairól hogyan vélekedik általában az MLM cégek felső vonala, azt tudjuk: a rendszer és a felső vonal mindig az egyént tette és teszi felelőssé az MLM-ben elért sikerért és kudarcért egyaránt. Ezért a távozóval azt éreztetik, hogy a kudarc oka kizárólag ő maga és semmi más. Szeretném kijelenteni azt, hogy ez nem igaz!

Noha a vezetőknek sok mindenben igazuk lehet és igazuk is van, a kudarcot vallott, kilépett tagokkal és a kudarcok okaival kapcsolatban ennek ellenére létezik egy másik ok is. Ezt az okot részletesen bemutatja ez a könyv, és ha Ön azok közé tartozik, akiknek nem sikerült felépíteni az MLM üzletét, noha mindent megtett érte, akkor megkönnyebbülést fog érezni, ha rájön, hogy talán esélye sem volt rá. Lehet, hogy Önnek olyan kicsi esélye volt, amit kemény munkával és kitartással egyszerűen nem pótolhatott.

Ha pedig a jövőben tervezi azt, hogy MLM hálózatot épít, akkor a könyv nagy segítségére lesz abban, hogy kiválaszthassa azt a céget, amelyben pénzt kereshet, és elkerülje azokat, amelyekre ráfizet.


Nos, ennyit előszóként. Remélem, hogy a könyv segítséget nyújt Önnek ahhoz, hogy jobb, sikeresebb befektető legyen, és hogy kevesebb döccenőt kelljen átélnie a befektetései során.
----------------


Ez az írás a Pénzügyi csapdák című könyv előszava.
Bővebb információért kattints a képre.

Olvasd el a többi írásunkat is!
Visszatérés a főoldalra.