"Aki három nappal előre képes látni, gazdag lesz háromezer évre." /japán közmondás/

Főoldal    A tőzsdei tanfolyamok összehasonlító fóruma


Az infláció

Van még egy fontos tényező, ami gazdaságunkat jellemzi, és amely konkrétan kihat a pénztárcánkra, és a személyes gazdasági döntéseinkre. Ez pedig, az infláció. Az infláció azt jelenti, hogy a pénzünk értéke évről évre romlik. Tehát egyre kevesebbet ér. Ezt mindenki könnyedén láthatja, aki életkoránál fogva képes visszaemlékezni tíz évvel. Mennyibe került egy liter üzemanyag, egy kiló kenyér, vagy egy gombóc fagyi tíz évvel ezelőtt? Láthatjuk a tendenciát.

Az inflációt mindig az előző évvel összehasonlítva százalékban adják meg. Tehát, ha azt halljuk, hogy az infláció 5%, ez azt jelenti, hogy általában a termékekért és szolgáltatásokért 5%-al kell többet fizetni, mint egy évvel azelőtt. Ha a következő évben megint 5%, akkor ez ismét öt százalékos drágulást jelent a megelőző évhez képest. Tehát a kamatos kamat itt is érvényesül. Ha azt halljuk a hírekben, hogy az infláció csökken, mert már nem öt százalék, hanem csak négy, akkor tudnunk kell, hogy ez nem azt jelenti, hogy a pénzünk többet ér egy százalékkal, hanem azt, hogy a pénzromlás üteme csökkent. Tehát egy százalékkal csökkent a gyorsulás üteme. Ha öt km/óra sebességgel gurulunk egy lejtőn, és aztán már csak négy km/órával, akkor ez nem azt jelenti, hogy megfordultunk, és felfelé tartunk, hanem továbbra is lefelé megyünk, csak nem olyan gyorsan.

Az inflációt úgy számolják ki, hogy összeállítanak egy termékekből és szolgáltatásokból álló fogyasztói kosarat, amelyben súlyozottan szerepelnek a különböző tételek. Tehát figyelembe véve azt, hogy van, amiből nagyobb mennyiségben vásárol az átlag ember, és van, amiből ritkábban. Ennek a kosárnak a segítségével számolják ki rendszeres időközönként az inflációt.

Miért van infláció? Az infláció oka az, hogy egy országban a meglévő termékek és szolgáltatások mennyisége, és a gazdaságban forgó pénz mennyisége közötti egyensúly felborul. Ha folyamatosan több pénz kerül egy gazdaságba, mint amennyi termék és szolgáltatás létrejön, akkor a pénz értéke romlik. Ez azért van, mert a pénz alapvetően egy csereeszköz, terméknek vagy szolgáltatásnak kell mögötte állnia. Ha kevesebb a termék, vagy több a pénz, akkor a több pénznek kell egyensúlyban állnia ugyan annyi termékkel, tehát a pénz önmagához viszonyított értéke csökkenni fog. Úgy is mondhatnánk, hogy amiből több van, annak mindig csökken az értéke. Amiből nagyon kevés van (nagy kereslet mellett) annak felfelé megy az ára, és drága lesz.

Az infláció a nagy háborúk idején általában a magasba szökött. Az állam ilyenkor rengeteget költ fegyverekre, de ez nem olyan dolog, amely mint termék vagy szolgáltatás a gazdaságban megjelenik. Tehát a gazdaságba került rengeteg pénz mögött nem áll termék, vagy szolgáltatás. Az eredmény: infláció.Olvasd el a többi írásunkat is!
Visszatérés a főoldalra.