"Aki három nappal előre képes látni, gazdag lesz háromezer évre." /japán közmondás/

Főoldal    A tőzsdei tanfolyamok összehasonlító fóruma
Hogyan lehet részvényt venni és eladni? Hogyan működik a tőzsde?

A tőzsde az a "hely", ahol a részvények (vagy valamilyen más dolgok) gazdát cserélnek. Azért írtam idézőjelbe a "hely" szót, mert a digitalizálás miatt a legtöbb tőzsde esetében ma már nem beszélhetünk fizikai értelemben vett elhelyezkedésről.

Többféle tőzsdét különböztethetünk meg aszerint, hogy mi az instrumentum, vagyis mi az, amivel ott kereskednek.

Részvényekkel az értéktőzsdéken kereskednek. De létezik árutőzsde is. Az egyik legjelentősebb a chicagói árutőzsde, ahol hússal, gabonával, gyapottal stb. kereskednek.

A világ első tőzsdéje Amszterdamban jött létre a XVII. században, ahol tulipánhagymákkal kereskedtek. Nem sokkal később alakult ki a japán rizstőzsde. Vagy beszélhetnénk a Belgiumban lévő gyémánttőzsdéről is.

A termelő ember már nagyon rég óta kereskedő ember is. Amíg a termékeket kis tételben adják-veszik, addig el lehet azokat szállítani az adásvétel helyére, ahol gazdát cserélnek. De amikor már óriási mennyiségekről van szó, akkor nem praktikus ezeket a hatalmas mennyiségeket feleslegesen mozgatni. Ez volt a tőzsdék kialakulásának oka.

A tőzsdék elődjei olyan nyilvános helyek (éttermek, kávézók) voltak, ahol az üzletemberek, vagy a megbízás alapján dolgozó ügynökök találkoztak, és nagy tételben adták-vették az árut. Maga az áru közben egy raktárban volt. Így, elvileg papíron bárki megvehetett egy nagyobb mennyiségű árut azzal a céllal, hogy nem sokkal később némi haszonnal tovább is adja anélkül, hogy konkrétan szüksége lett volna az árura, vagy annak a raktározásával kellett volna bíbelődnie. Ezzel lehetővé vált a spekuláció, a kereskedés.

Mára eljutottunk oda, hogy már a papírok sem cserélnek gazdát. Az áruval és a részvényekkel való kereskedés manapság már teljesen absztrakt. Ha valaki megvesz egy részvényt, az csak egy digitális jel a brókerszámláján. Maga a papír formátumú részvény, még ha le is gyártották korábban, egyáltalán nem forog. Csak digitális jelek formájában.

A modern tőzsdék a következő módon működnek. Az ügyfelek, akik venni, vagy eladni akarnak, megbízást adnak egy brókernek. A bróker egy másik brókerrel fogja lebonyolítani a megbízást, mondjuk a vételt. A másik bróker szintén egy ügyfél megbízását teljesíti, amikor elad valamit a mi brókerünknek. Tehát a tőzsdén nem lehet közvetlenül kereskedni, szükségünk van egy brókerre, aki lebonyolítja a megbízásunkat. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy egy brókercéggel kell szerződést kötni. A brókercég nyit nekünk egy számlát, és mi erre a számlára fizetjük be azt az összeget, amiből a bróker teljesíti a megbízásunkat.

A digitalizálás előtt a brókerek a parketten (floor) dolgoztak a tőzsde épületében. A parkett egy megfelelő méretű helyiség, ahol a brókerek (általában nagyon látványosan) kiabálnak, tülekednek, integetnek ("adok/ veszek ennyi darabot ennyiért!") hogy megtalálják azt a brókert, akivel a megbízásukat lebonyolíthatják.

A New York Stock Exchange a mai napig így működik, de az összes többi jelentős tőzsdét már digitalizálták. Tehát, gyakorlatilag megszűnt a parkett, mint az üzletek megkötésének helye. E helyett a tőzsde egy nagy szerver lett.(egy számítógép, ami más számítógépeket szolgál ki) Erre a szerverre csatlakoznak a brókercégek és a brókerek az irodában ülve, a számítógépes hálózaton keresztül adják be a vételi vagy eladási ajánlataikat. Ezeket a rendszer egyszerűen összepárosítja, így köttetnek meg az üzletek.

A modern számítástechnika és az internet bárki számára lehetővé tette azt, hogy könnyen, gyorsan, az interneten keresztül adjon megbízásokat a világ bármely jelentős tőzsdéjén. Ezek a megbízások gyakorlatilag bármiféle bróker közreműködése nélkül a brókercég rendszerén keresztül jutnak be a "parkettre". Tehát brókercégre azért még szükség van, de nem muszáj a hagyományos módon egy élő brókerrel végrehajtatni a megbízást. Brókercége válogatja, hogy hogyan szolgálja ki az ügyfeleit, hogy milyen technikai háttérrel rendelkezik és milyen lehetőségeket kínál fel az ügyfeleinek az ügyletek lebonyolításához, de a tendencia az, hogy az ügyfél által a saját számítógépéről az interneten keresztül leadott megbízás egyenesen a piacra jut és ott teljesül. Tehát a rendszer automatikusan összepárosítja a beküldött vételi ajánlatokat az eladási ajánlatokkal. A brókercég az ügyfél számára hozzáférhetővé tesz egy kereskedési felületet, amelynek használatát rendszerint be is gyakorolhatja. Ezen a kezelőfelületen keresztül adhatjuk a megbízásokat, figyelemmel kísérhetjük az árfolyamokat és az árfolyamgrafikonok segítségével elemzésre is lehetőség van. Ezeket a felületeket a brókercég weboldaláról tölthetjük le. Ezen a módon nagyon gyors lett az ügyletek lebonyolítása, ami egy napon belüli kereskedő számára különösen előnyös helyzet, illetve a brókerköltségek is alacsonyabbak lehetnek, mivel a brókercég automatizálni tudja a folyamatokat.Olvasd el a többi írásunkat is!
Visszatérés a főoldalra.