"Aki három nappal előre képes látni, gazdag lesz háromezer évre." /japán közmondás/

Főoldal    A tőzsdei tanfolyamok összehasonlító fóruma
Egy kis szubjektív kitekintés.

Engem például már a középiskolában is érdekelt a tőzsde, de ez még a rendszerváltás előtt volt, és Magyarországon akkoriban egyáltalán nem volt tőzsde. Csak pár évvel később a 90-es évek elején nyílt meg újra. Természetesen a nyílt kikiáltásos rendszerben kezdett el működni, tehát az ember megadta a megbízást valakinek, akit brókernek hívtak, a bróker, pedig a tőzsde teremben végrehajtotta azt.

Ebben az időben még nem volt internet, sok hivatásos saját számlás kereskedő a tőzsde épületében az ügyfeleknek fenntartott helyiségekben lézengett nap közben (a terembe természetesen nem mehetett be senki, csak aki ott dolgozott) és az ott kitett monitorokon keresztül követte az árfolyamokat. Ez még az az idő, amiről Andre Kostolany ír a könyveiben, - a tőzsde és annak "jellegzetes figurái". A tőzsdét ekkoriban sejtelmes homály borította, teljesen új dolog volt és úgy tűnt, hogy csak egy kis számú kiváltságosnak elérhető (és érthető) ez a dolog. Afféle úri huncutság. Hogy mi ez az egész, és hogy hogyan kereskedjünk, arról még se oktató, se tananyag nem létezett magyar nyelven.

Így, persze az átlag ember nem mert belevágni, tehát a maradék lehetőség a témában való elmélyedésre még az lehetett, ha az ember elmegy brókernek és ő is ott kiabál, tülekedik a többiekkel, és egyszerűen mások megbízásait teljesíti. Hogy ez mennyire volt testhez álló munka valaki számára, az egyéni mérlegelés kérdése lehetett.

Elmondok egy vicces dolgot a brókerekről. Egy bróker mondta azt, hogy volt egy olyan brókernő, aki azért tudott sok üzletet megkötni, és ezzel jól keresni, és sikeres bróker lenni, mert a tömegből jól kihallható "sipító" hangja volt. Nos, néha olyasmin múlik a "szakmai" siker, amire az ember nem is gondolna.

Ahhoz, hogy bróker lehessen valaki el kell végeznie egy tanfolyamot és értékpapír vizsgát kell tennie. Ez, tudomásom szerint nagyjából egy OKJ-s, középfokú oktatásnak felel meg, tehát nem kell hozzá diploma (tudomásom szerint). Vannak oktatócégek, amelyeknél ezt a tanulmányt el lehet végezni. Ez után, pedig alkalmazásba állhat egy brókercégnél.


Meg lehet ma Magyarországon tanulni a tőzsdézést?

Ma Magyarországon a befektetési kultúra nincs valami magas szinten. Amerikában, vagy Ausztráliában az emberek 40-50%-ának van valamilyen részvénye. Ez az arány nálunk csak néhány százalék.

Az első tőzsdével kapcsolatos oktatással, amelyet kisbefektetőknek szántak én személy szerint 2000-2001 körül találkoztam. Ez egy újsághirdetés volt a Metro újságban (nem ér nevetni!). Nagyjából 10 óra időtartamú volt több estére elosztva. Természetesen elmentem, és meghallgattam. Az előadásokat két korábban brókerként dolgozó fiatalember tartotta. Első sorban a tőzsde alapjairól, működéséről volt szó, és akkor sok mindent megtudtam erről a területről. Arról viszont, hogy hogyan döntsem el, hogy mit vegyek mikor, és mikor adjam el egy szó sem esett. Tehát, hogy a kereskedést meg lehet valahogyan tanulni számomra még mindig nem esett le. Továbbra is egyértelműen lutrinak tűnt a dolog. Vonzó lutrinak, de lutrinak. Mondjuk, én egyáltalán nem vagyok egy szerencsejátékos típus. Engem a tőzsde akkor kezdett komolyan érdekelni, amikor rájöttem arra, hogy rendszerszerűen megtanulható és művelhető. Tehát egy szakma, amit meg lehet tanulni, mint az autószerelést.

Annak a rendszerezett és átadható tudása, hogy mit mikor vegyen valaki, és hogyan kereskedjen egyáltalán, érdemben csak néhány éve van jelen Magyarországon. Úgy értem, hogy olyan tudás, amelyhez valamilyen átadó személy is tartozik, tehát valaki, aki hajlandó könyvön, interneten, vagy tanfolyamon keresztül átadni a tudását.

Véleményem szerint ez összefüggésben van azzal, hogy a két elemzési (fundamentális és technikai) forma közül, amelyik jóval később terjedt el, de amely a legkönnyebben tanítható és tanulható, az a technikai elemzés, tehát a grafikonelemzés. Nagyon sokáig csak egyféle elemzés volt elterjedt ez, pedig a fundamentális elemzés volt.

Speciális tőzsdei grafikonokat a japánok már a XVIII. században készítettek. Ezeket a grafikonokat fejlesztette és használta fel egy Homma nevű kereskedő, aki a japán rizstőzsdén használta a technikát. Kiemelkedően sikeres kereskedő lett, aki hatalmas vagyont halmozott fel. Az ő általa használt grafikont nevezzük japán gyertya grafikonnak, amely csak az utóbbi évtizedben terjedt el a nyugati világban, viszont mostanra már nagy népszerűségnek örvend és széles körben használatos.

A múlt században sok elme dolgozott a grafikonok elemzésének fejlesztésén a nyugati világban, pl. Gann, vagy Elliot. Elméleteik, és az általuk, vagy munkájuk alapján kialakított indikátorok általában részei a forex kereskedési platformoknak, és a saját kereskedésünkben használhatjuk őket. Ezeknek az indikátoroknak megvannak a sajátosságaik és használatuk módja, amelyet anyagokból vagy tanfolyami oktatóktól elsajátíthatunk.

Tehát a XX. században lassan, fokozatosan terjedt el a technikai elemzés, de igazán elterjedtté csak kb. az utóbbi 10-15 évben vált.

Érdekes illusztrációként idézek most egy könyvből, amelyet Lewis Borsellino, egy sikeres chicago-i kereskedő írt, aki a nyolcvanas években kezdett kereskedni. A könyv címe: A Day Trader.

----
"Klienseim között a placcon volt egy nagy árurészvényekkel foglalkozó cég, az O'Connor Partners. Amikor az O'Connor klienseinek a megbízásait teljesítettem, mindig külön figyelemmel kezeltem egyik legnagyobb kliensük, Jim Pierce ügyleteit. Jim volt az egyik legjobb, nem a teremben dolgozó kereskedő, akivel valaha is találkoztam. Misztikus érzéke volt a piachoz, s mindent, amit ő csinált, én is csináltam. Amikor egyszer például 500 kontraktust vetetett velem, teljesítettem a megbízását, és vettem magamnak is 20 egységet. A piac egyenesen ment felfelé. Amikor Jim kiment a piacról, eladtam az ő kontraktusait is, meg az enyémeket is. De vajon mit látott Jim Pierce, amit én nem, miközben valahol Észak- vagy Dél-Karolinában ücsörgött egy számítógép előtt? Jim árgrafikonokat tanulmányozott, olyan kulcsfontosságú támaszszinteket keresett, ahol a piac valószínűleg már nem csökkent tovább, és olyan ellenállási szinteket, ahol nehezen tudott volna kitörni. Ekkor kezdtem ismerkedni a technikai elemzéssel, ami később minden mást elhomályosító szenvedélyemmé vált. Miközben figyeltem a kliensek megbízásait, láttam, hogy az ügyletek bizonyos árszintek felé tendálnak. Ekkor elkezdett érdekelni, hogy miért ezek az árfolyamalakzatok alakultak ki, és hogy hogyan használják ezeket a megrendelőim."
-----

Nos, ezek szerint a nyolcvanas évek Amerikájában egy hivatásos kereskedőnek és brókernek még egyáltalán nem volt természetes az, hogy technikai elemzést végezzen.Olvasd el a többi írásunkat is!
Visszatérés a főoldalra.