"Aki három nappal előre képes látni, gazdag lesz háromezer évre." /japán közmondás/

Főoldal    A tőzsdei tanfolyamok összehasonlító fóruma
Milyen kapcsolat van az autószerelés és a tőzsde között?

Nem régen el kellett vinnem az autómat ahhoz a szerelőhöz, akihez rendszeresen járok, és szóba került az, hogy mivel foglalkozom. A srác érdeklődő volt kérdezte, mennyit lehet ezzel keresni? Mondtam, hogy nagyjából mennyit. Aztán azt is megkérdezte, hogy lehet e bukni ezzel? Mondtam, hogy bukni is lehet. Ez után többet nem is kérdezett a témáról.

Amikor eljöttem tőle, akkor még a fejemben volt ez a párbeszéd, mert a szerelő nyílván valóan megijedt arra a gondolatra, hogy nem csak nyerni lehet ezzel, hanem veszíteni is. Eljátszottam azzal a gondolattal, hogy mi lenne, ha én egyik napról a másikra belépnék az ő szakmájába, nyitnék egy műhelyt és elkezdenék ügyfeleket fogadni, és nekilátnék megszerelni az autókat. Egyáltalán nem értek az autókhoz, így, azt hiszem, borítékolni lehet a végeredményt. Előbb vagy utóbb (de inkább előbb) óriásit buknék rajta!

Tehát, lehet bukni az autószerelésen? Persze, hogy lehet. Szerintem, még meg is vernének, de hogy pénzt nem keresnék vele, az biztos. Miért nem? Hogy lehet az, hogy ő pénzt keres vele? Pénzt nem veszít? De igen. Minden egyes munkán veszít valamennyi pénzt, amit elvállal. De ezt nem veszteségnek hívja, hanem költségeknek, anyagköltség, olaj, szerszámok munkabér, adó stb. Ez mind költség, de a bevétele nagyobb, ezért összességében ő ezzel pénzt keres.

A tőzsdei kereskedés ebből a szempontból nem különbözik egy saját praxisban dolgozó autószerelő helyzetétől. A tőzsdei kereskedőnek is vannak költségei, amelyek a nem profittal, hanem a veszteséggel végződő üzletek. De a profitos kereskedések többet kell, hogy hozzanak, mint a mínuszosak, az egyenleg, pedig jó esetben az a szép kis haszon, amelyért ezt az egészet végezzük. Amikor azt halljuk, hogy egy befektetési alap pl. 25%-ot ért el egy adott év alatt, akkor tudnunk kell, hogy e mögött a (nem is rossz) teljesítmény mögött adott esetben sok veszteség is lehet, de az egyenleg plusz 25% lett a végére (az ügyfelek megelégedésére).

Mennyi a veszteség és mennyi a nyereség? Ez erősen változó. Függ a piactól, a kereskedés stratégiájától, és magától a kereskedőtől is. Mint bármely más területen itt is vannak ügyesebbek, és kevésbé ügyesek. A végeredmény, mindenesetre elég pontosan mérhető (profit).

Van egy new york-i day-trader, Dave-nek hívják. Ez a kereskedő már hét éve day-trade-el a Nasdaq-on. Rengeteg pénzt kereskedett össze, és ma már olyan cége van, ahová bárki bemehet kereskedni, és Dave az illető számára a tőkeáttételt a cége pénzéből adja. Ez neki azért jó, mert a brókercég a nála kereskedő emberek után fizetett brókeri díjak egy részét komisszióként visszajuttatja Dave cégének. Ilyen hasonló cégből egyébként sok van az USA-ban.

Tehát Dave egy nagyon gyakorlott, jó kereskedő. Az ő kereskedéseinek kétharmada veszteséges. Tehát három esetből kétszer nem találja el az árfolyam mozgás irányát. Viszont a háromból az egy annyi nyereséget hoz, ami fedezi a két másik vesztő trade-et, és még marad is belőle. A havi átlag, pedig plusz 20-30%.

Egy másik példa egy hivatásos forex kereskedő, aki más emberek pénzét is kezeli. Nála kb. két nyerő trade jut egy vesztőre, és az adott évre nagyjából 150%-ot hozott.

Egy másik adat, hogy az ausztrál opciós piacon a nyerő/vesztő kereskedések aránya 1:1-hez vagy még rosszabb is lehet, viszont ott a nyerő trade-ek profitja időnként elképesztően magas, és a legjobb kereskedők pár ezer dollárból egy év alatt százezret is elérnek.

Ami a grafikon elemzés hatékonyságát illeti napi grafikonon a különböző alakzatok működése kb. 70-80%-os.


Visszatérve az autószerelőhöz...

Miért nagyobb a bevétele, mint a kiadása? Mert ÉRT HOZZÁ. Miért ért hozzá? Mert MEGTANULTA.

Egy átlagos szakma megtanulásához először is az ember elvégez egy iskolát, ami kb. 2-3 év. Aztán elkezd a gyakorlatban kezdőként dolgozni benne. Mikor jut oda, hogy akár önállóan, vállalkozóként elinduljon? Még egy pár év biztosan kell. De ha nem megy el iskolába, hanem rögtön elszegődik egy mester mellé, és munka mellett önállóan tanulja az elméletet (ez talán a legjobb és leggyorsabb módja az elsajátításnak) akkor is több év kell ahhoz, hogy megtanulja a szakmát.

Az a helyzet, hogy ez a tőzsdézéssel is így van.

A jó hír az, hogy megtanulható, a rossz hír az, hogy... meg kell tanulni. Sok sok órát kell vele foglalkozni, és a rutin elsajátítása több év is lehet. Amikor valaki kereskedni kezd, akkor egy ideig kizárólag új helyzetekkel találkozik.

Az üzleti életben a nyári szabadságolások ideje általában pangó időszak. Ez gyakran a tőzsdékre is igaz. Az árfolyamok is máshogyan mozognak nyáron. A nagybefektetők és a nagy tőkével rendelkező spekulánsok is szoktak nyaralni, és ez meglátszik az árfolyamok mozgásán. Az év végi időszakok, pedig nagyon gyakran hossz időszakok (áremelkedés jellemzi). Megjegyzem az idei nyarat (2007) nem éppen a pangás jellemezte, ezért ha valaki pangó nyarat szeretne látni, annak legkevesebb még egy évet várnia kell.Olvasd el a többi írásunkat is!
Visszatérés a főoldalra.