"Aki három nappal előre képes látni, gazdag lesz háromezer évre." /japán közmondás/

Főoldal    A tőzsdei tanfolyamok összehasonlító fóruma
A kereskedés stratégiája.

Ha valaki kereskedésre adja a fejét, akkor egy nagyon fontos dolgot meg kell tennie. Ki kell alakítania, vagy meg kell valakitől tanulni egy (vagy több) olyan stratégiát, amelyet alkalmazhat.

Mi is egy stratégia tulajdonképpen?

Egy szabályrendszer. Az élet más területeire is igaz, hogy érdemes struktúrákban és szabályrendszerekben gondolkodni, ahelyett, hogy egyedi megoldásokban gondolkodnánk. Ha egy kereskedő nem alakítja ki a szabályait, akkor sokkal több stresszt lesz kénytelen elviselni a kereskedés közben, és sokkal nehezebbnek fogja találni a kereskedést, mint ha szabályokat állít fel.


Miért fontosak a szabályok?

Mert rutinná teszik a kereskedést, és megvédenek a nagy veszteségektől. A szabályrendszert, természetesen előbb ki kell fejlesztenünk a magunk számára, vagy ha valakitől átvettük ezeket, akkor gondosan le kell tesztelni. Ezt a munkát nem spórolhatja meg az, aki komolyan gondolja, hogy kereskedni akar.

A tanfolyamokon és a könyvekben, anyagokban általában jóval több eszközt, és dolgot megtanulhatunk, mint amit később ténylegesen használni fogunk, de ebből az eszköztárból válogatva nekünk kell kivenni mindazt, ami nekünk a leginkább testhez álló, és ami nekünk a legkönnyebben megy.

Valaki ebben jobb, valaki abban. Valaki ezt veszi észre jobban, valaki azt. Mindenkinek ki kell alakítania a saját eszközrendszerét, ami a saját megfigyelései szerint a legjobban működik számára azon a piacon, amelyen kereskedik, és ezt kell tökélyre fejlesztenie.

Mit kell tenni tehát? Egy olyan módszertant kialakítani, amelynek használata szinte teljesen kiveszi a mérlegelést, a gondolkodást a kereskedési döntésünkből. Egy olyan "lépésről lépésre rendszert", amelyet akár egy folyamatábraként is könnyedén ábrázolhatunk.

Talán furcsának tűnik, hogy azt mondom, hogy ki kell venni a gondolkodást a kereskedés folyamatából, de komolyan mondom. A szabályok, és a felállított sorrendiség kell, hogy eldöntse helyettem azt, hogy belépek-e egy pozícióba, vagy sem, és hogy mikor zárom be azt.

Nézzünk meg egy példát egy ilyen szabályrendszerre, és csináljunk belőle egy folyamatábrát is.

Mondjuk azt, hogy a zöldségpiacon paradicsomot akarunk vásárolni.

Van két fontos szabályunk, amelyeket a paradicsom bizniszben eltöltött idő alatt alakítottunk ki magunknak (vagy megtanultuk valahonnan, és jónak és igaznak találtuk őket).

Az egyik szabály az, hogy csak érett paradicsomot veszünk, mert ebből lehet jó lecsót készíteni. A másik szabályunk, pedig az, hogy nem adunk többet egy kiló paradicsomért 200 forintnál, mert egyébként nem jövünk ki jól anyagilag.

Tehát ez a két szabály, ami szerint működünk. Mi lehetne az a folyamatábra, ami alapján a paradicsomunk vásárlását végezzük?

Mondjuk ez:Ebben a folyamatábrában van egy pont, amely a paradicsom érettségére vonatkozik. Erre az egy pontra szintén kidolgozhatunk egy folyamatábrát a nagy ábrán belül.

Mondjuk ezt:Ezekkel a példákkal azt szeretném átadni, hogy hogyan kellene gondolkodni a kereskedés során. Meg kell találnunk a szabályokat, amelyek egy része természetesen kizáró szabály, tehát ha az nem áll fenn, akkor azzal a papírral nem kereskedünk, és keresünk egy másik papírt, amelyen szintén lefuttatjuk a folyamatábrát.

A szabályrendszernek azt is el kell dönteni "helyettünk", ha olyan a helyzet, hogy aznap egyáltalán nem kereskedünk.

A szabályok más része egy elágazást jelent a folyamatábrában. Tehát ha "A" a helyzet, akkor egy másik ágon fut tovább a folyamat, mint ha a helyzet "B" lenne.

Egy ilyen rendszer kidolgozása sok munka, kísérletezés, idő és tapasztalat lehet, de e nélkül nem fogunk hosszú távon előre jutni. Ez a rendszer lehet a fejünkben, de le is írhatjuk.

A rendszer egy ideig állandóan változni fog miközben teszteljük, és ahogy mi magunk is egyre tapasztaltabbak leszünk.

Nem mondom, hogy a döntés folyamatát teljes mértékben "automatizálni" lehet ilyen módon. A rendszert működtető emberre és minél nagyobb tapasztalatára mindig szükség lesz, de érdemes arra törekedni, hogy a kereskedési folyamatunk minél nagyobb részben ilyen rögzített séma szerint történjen.

Ha valamit nem tudunk teljesen lefuttatni a rendszeren, vagy egy ponton nem vagyunk biztosak, hogy merre kell tovább vinni a folyamatot, akkor azt még mindig megtehetjük, hogy nem kereskedünk, tehát félretesszük azt a papírt, és nézünk egy másikat.

Tehát, ha valamiben bizonytalanok vagyunk, akkor hagyjuk a dolgot, és ne erőltessük, mert ilyenkor nagyobb a veszteség esélye. Vagy váltsunk át gyakorlásra, és nézzük meg, hogy mi történik, ha... Ebből sokat tanulhatunk és tökéletesíthetjük a rendszert.


A kiépített rendszer akkor jó, ha

1. megvéd a nagyobb veszteségektől, tehát tartalmaznia kell azt, hogy mit teszünk, ha az elgondolásunk nem jött be a részvény vagy deviza ármozgásával kapcsolatban, és ha

2. a rendszer folyamatos használata megfelelő profitot termel nekünk. Tehát, kiszámítható rendszer, amely jól használható és kiszámíthatóságot hoz a piac kiszámíthatatlanságának keretein belül.Olvasd el a többi írásunkat is!
Visszatérés a főoldalra.