"Aki három nappal előre képes látni, gazdag lesz háromezer évre." /japán közmondás/

Főoldal    A tőzsdei tanfolyamok összehasonlító fóruma
A hírek hatása az árfolyamra.

Nagyon sok makro adat van, amely hatással van a devizaárfolyamokra. Szerintem egy technikai elemző nem merülhet el ebben a "hírtengerben" mert nem fogja látni a fától az erdőt.

Az aktuális makro adatokat rendszeresen közzéteszik egy előre ismert időpontban (nap, óra perc). Ha csak a fő devizákat nézzük (USD, EUR, GBP, JPY, CAD, AUD, CHF) akkor minden napra több hír is jut.

Egy egy hír képes arra, hogy erőteljesen megmozgassa az árfolyamokat, de ez a hatás nem hosszú távú. A hírek inkább azoknak fontosak, akik napon belül kereskednek.

Előfordul, hogy egy egy fontosabb hír közzététele előtt a piac várakozó álláspontra helyezkedik. Ez a kereskedők, befektetők részéről átmeneti inaktivitást jelent, tehát nincsenek jelentősebb ármozgások és volumenek (kereskedési mennyiségek), mert a piaci szereplők a várt adat értékére kíváncsiak, mielőtt további döntéseket hoznának. Ezt a várakozó álláspontot a grafikonon oldalazásként, vagy háromszög alakzat kialakulásaként figyelhetjük meg.

A makro adatokkal kapcsolatos számításaikat és elvárásaikat a különböző elemzők, brókerházak a médián keresztül még a hivatalos kibocsátás előtt rendszeresen nyilvánosságra hozzák. Ezért van egyfajta várakozás azzal kapcsolatban, hogy mi lesz az illető adat értéke. Ennek megfelelően a piac, úgymond, beárazza azt. A beárazás azt jelenti, hogy a piaci szereplők a szakemberek számításai szerint a véleményként közreadott makro adatot elkezdik realitásként kezelni, és ennek a várakozásnak megfelelően hoznak döntéseket a vételeik, eladásaik során. Tehát, egyszerűen mondva, ez az aktuális makro adat, amelyet tényszerűen még senki sem ismer, beépül az árba. Ha a becslésekhez képest a kiadott adat végül kedvezőbb lesz, akkor ez hirtelen emeli az árat, ha kedvezőtlenebb, akkor csökkenti.

Ezeket a makro adatokat általában a piac nyitása előtt, vagy annak elején adják hivatalosan közre. Tehát az amerikai adatokat amerikai idő szerint reggel, magyar idő szerint délután. Nagyon gyakori időpont a 14:30. A brit adatokat gyakran magyar idő szerint 10:30-kor adják közre.

Mi történik az aktuális makro adat közreadásakor a deviza árfolyamával? Ha az adat a várakozásoknak megfelelő, akkor többnyire semmi különös.

Ha az adat a vártnál jobb, vagy rosszabb, akkor a közreadás percében (mondjuk 14:30-kor) vad ugrálás kezdődik. Ez jelentheti azt is, hogy az árfolyam hirtelen meglódul egy irányba (fel, vagy le) de van, amikor fel-le ugrál. Ennek az az oka, hogy egy bizonyos adatot a kereskedők egy része jónak, egy része, pedig rossznak értékel. Ezért hirtelen nagyon sokan eladni, nagyon sokan, pedig vásárolni kezdenek. Egy másik oka lehet, ha egy időpontban nem egy, hanem kettő, vagy több makro adatot adnak közre egyszerre. Ezen adatok között lehet olyan, amelyik jobb a vártnál, és lehet olyan, amelyik rosszabb. Hogy ezt összességében hogyan értékeli a piac, az nem derül ki rögtön, de hogy "valami történik" az elég látványos.

Erre a jelenségre rásegít a kereskedők egy kis csoportja, akik kifejezetten a hírek kiadása idején kereskednek aktívan. Tehát, mondjuk magyar idő szerint 14:30 előtt nem sokkal odaülnek a gépükhöz, és várják a fejleményeket. A hír kiadásakor megindult nagymértékű ármozgás miatt kb. 5-15 perc alatt jelentős hasznot érnek el.


Speciális hírek, és események.

Ha valaki bizonyos instrumentummal kereskedik, vagy abba befektet, akkor fontos lehet, hogy képben legyen az aktuális eseményeket, és folyamatokat illetően. Különösen az adott instrumentum fundamentumait illetően.

Időről időre történnek válságok, terrorcselekmények, fellendülések, amelyek hatással vannak a befektetésünkre. Hogy mit kezdjünk a különböző hírekkel, kommentárokkal, arról eltérnek a vélemények. Van, aki szinte egyáltalán nem foglalkozik ezekkel, első sorban a grafikonelemzők, mert ők azt mondják, hogy az árban minden tényező megjelenik, tehát a grafikonon minden lényeges dolog látható.

Ebben nagyon sok igazság van. Ezt demonstrálandó megemlíthetjük azt az esetet, amikor a MOL papírjai 2007 nyár elején óriásit emelkedtek. Ennek oka az volt, hogy az OMV elkezdte vásárolni a MOL papírjait, hogy a cégben befolyást szerezzen. A MOL, védekezésképpen szintén nagy mennyiségben vásárolni kezdte a saját papírjait. Az eredmény óriási áremelkedés lett, 30 ezer ft. fölé ment az ár.

A nagyobb képmérethez klikkelj a képre


Ha valaki nem foglalkozik grafikonelemzéssel, akkor valószínűleg meglepte az, hogy a MOL árfolyama ilyen magasra emelkedett. De nem a technikai elemzőket, hiszen a grafikonon az emelkedő szakaszt megelőzően egy több mint fél év alatt kialakult háromszöget láthat az értő szem. A megfigyelés szerint a háromszögek általában a piac némileg várakozó álláspontját mutatják, a háromszögből a kitörés iránya, pedig a következő időszak ármozgásának irányát mutatja meg (ez nem 100%-os szabály, de leggyakrabban így történik). Tehát, ebben az esetben felfelé tört ki az ár a háromszögből, és a szabályok szerint a várható célár megközelítette a 30 ezer ft.-ot.

-- Személyes kereskedési módszerem az, hogy a vételi és eladási döntéseimet a grafikon alapján hozom meg, de a főbb híreket és folyamatokat igyekszem követni a médián keresztül. Véleményem szerint a minél teljesebb megértés csakis hasznára válik a kereskedőnek, és a fundamentumoktól nagymértékben elszakadni amúgy sem szokott a piac. Egy egy spekulációs nyomás eltérítheti az árfolyamot, de ha ez mögött nincs más, csak a nagy szereplők összehangolt fellépése, vagy egy általános megalapozatlan optimista vagy pesszimista "hangulat", akkor előbb utóbb elkerülhetetlen a korrekció.

A napon belüli kereskedőknek azt javaslom, hogy lehetőség szerint nap közben folyamatosan hallgassanak valamilyen hírcsatornát, rádiót, vagy tv-t. Én konkrétan a Gazdasági Rádiót hallgatom nap közben.

Ha valaki így tesz, annak több előnye van. Egyrészt, ha valami váratlan dolog történik, arról egy jó csatorna azonnal beszámol (pl. terrortámadás). A másik, ha egy olyan makro adatra vár a piac, amely jelentős ugyan, de nekünk valamiért elkerülte a figyelmünket, akkor a média híradásain keresztül értesülhetünk arról, hogy valami jelentős várható. Ezen kívül számtalan más olyan adást, hírt hallhatunk meg, amely számunkra hasznos lehet.Olvasd el a többi írásunkat is!
Visszatérés a főoldalra.