"Aki három nappal előre képes látni, gazdag lesz háromezer évre." /japán közmondás/

Főoldal    A tőzsdei tanfolyamok összehasonlító fóruma


Az árfolyam grafikonok értelmezése

Szükséges az, hogy gyorsan le tudjuk olvasni egy grafikonról azt, hogy melyik deviza gyengül, és melyik erősödik.

Vegyük példának az USD/JPY devizapárt.

Mit jelent az, ha ez a grafikon emelkedik?

Legyen ez a keresztárfolyam 163.25. Ez azt jelenti, hogy ennyi yen ér egy dollárt. Ha ezt a devizapárt longoljuk, tehát vásároljuk, akkor USD-t vásárolunk yenért. Tehát a yent eladjuk és dollárt vásárolunk belőle.

Ha az árfolyam emelkedik, akkor sokan vásárolják a dollárt a yennel szemben, és egyre több yent kell adni egy dollárért. Tehát a yen gyengül a dollárral szemben, vagy úgy is fogalmazhatunk, hogy a dollár erősödik a yennel szemben.

Ha ez az árfolyam csökken, akkor mindez fordítva igaz. A yen erősödik a dollár gyengül.

Tehát, ha azt látjuk, hogy egy grafikon emelkedik, akkor ez azt jelenti, hogy a deviza párban az első helyen lévő deviza erősödik a második helyen lévővel szemben.

Vegyük azt a példát, hogy egy, a vártnál rosszabb makro adat lát napvilágot az USA-ban, ami a dollár gyengülését okozza.

Ha ekkor megnézzük az EUR/USD árfolyamot, akkor azt látjuk, hogy emelkedik, vagyis egyre több dollárt kell adni egy euróért, vagyis a dollár gyengül. Ha megnézzük az USD/CAD árfolyamot, akkor az éppen ellentétesen mozoghat, mert itt a dollár a deviza pár első helyén van. Az árfolyam esik, mert egyre kevesebb kanadai dollárt kell adni egy USA dollárért, vagyis gyengül az USA dollár.Olvasd el a többi írásunkat is!
Visszatérés a főoldalra.